Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού"

Το παιχνίδι "του Κρυμμένου Θησαυρού" είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Ως διαδικασία είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, στη διάρκεια του οποίου οι ομάδες παιδιών προσπαθούν να βρουν, με τη βοήθεια «γρίφων-κλειδιών» τα σημεία του περιβάλλοντος χώρου στο σχολείο που θα τους οδηγήσουν στον πολυπόθητο θησαυρό.  Η επίλυση των γρίφων απαιτεί φαντασία και λογική από τους μαθητές. Το «Κυνήγι του Θησαυρού» χρησιμοποιείται ως εργαλείο βιωματικής, συνεργατικής και διαθεματικής μάθησης, που μπορεί να προάγει, και μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο, την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα των μαθητών, ενώ παράλληλα  συνδέει τη μάθηση με το παιχνίδι.
Στο δικό μας project, στόχος του παιχνιδιού είναι να ανακαλύψουν τα τρία σχολεία τα γράμματα που συνθέτουν τον τίτλο του παραμυθιού "Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού". Ο τίτλος "Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού" έχει 22 γράμματα. Tη λέξη "Μπουμπου" θα την πάρει η Κέα (8 γράμματα), την λέξη "Μπαμπαλού" θα την πάρει το Ηράκλειο (9 γράμματα)  και το Αιγάλεω θα πάρει "Η και η" (5 γράμματα). Το παιχνίδι θα παιχτεί την ίδια ώρα και μέρα και στα τρία σχολεία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: Οι εκπαιδευτικοί Νέου Ηρακλείου βγάζουν 9 φωτογραφίες με σημεία (όσα και τα γράμματα της λέξης "Μπαμπαλού") και τις στέλνουν στο σχολείο της Κέας. Το σχολείο της Κέας (εκπαιδευτικοί και παιδιά) δημιουργούν με βάση αυτές τις φωτογραφίες  έναν γρίφο για κάθε φωτογραφία και τις αποστέλουν μέσω mail στους εκπαιδευτικούς του Ηρακλείου. Οι γρίφοι τυπώνονται και κρύβονται εκτός από τον πρώτο. Στο σημείο που θα οδηγήσει ο πρώτος γρίφος θα είναι κρυμμένο και το πρώτο γράμμα κ.ο.κ.
Οι εκπαιδευτικοί της Κέας βγάζουν 8 φωτογραφίες με σημεία (όσα και τα γράμματα της λέξης "Μπουμπού") και τις στέλνουν στο σχολείο του Αιγάλεω. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως περιγράφηκε παραπάνω. Η εκπαιδευτικός του Αιγάλεω βγάζει 5 φωτγραφίες (όσα και τα γράμματα της λέξης " Η και η" ) και τις στέλνει στο σχολείο του Ηρακλείου για να δημιουργήσουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους γρίφους.
SOS: Τις φωτογραφίες τις βγάζει ο/η εκπαιδευτικός και τα παιδιά δεν έχουν καμία γνώση για αυτές, καθώς θα είναι τα σημεία που θα πρέπει να ανακαλύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε να δούμε το σχόλιό σας!