Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δημιουργία – κατασκευή κούκλας: Μπουμπού και Μπαμπαλού

Συνεργατική δραστηριότητα κατασκευής κούκλας μεταξύ των τριών συνεργαζόμενων Νηπιαγωγείων.

Περιγραφή

Στη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά θα κληθούν να δημιουργήσουν / κατασκευάσουν κούκλες – τις ηρωίδες του παραμυθιού που ασχοληθήκαμε προηγουμένως -  τις αρκούδες Μπουμπού και Μπαμπαλού. Κάθε Νηπιαγωγείο θα φτιάξει κάποια μέρη του σώματος των αρκούδων μέχρι να ολοκληρωθούν.

Η δημιουργία θα ξεκινήσει στο 1ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Αττικής όπου θα κατασκευασθούν το σώμα και το κεφάλι των 2 αρκούδων. Στη συνέχεια το 2/θ Νηπιαγωγείο Κέας θα συνεχίσει με τα πόδια των αρκούδων και τέλος το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω θα τις ολοκληρώσει φτιάχνοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων και κάποια αξεσουάρ (φιόγκο, τσάντα, κολιέ). Τα τελειωμένα – ραμμένα  μέρη των κουκλών μαζί με τα υλικά κατασκευής θα μεταφέρονται ή θα ταχυδρομούνται στα επόμενα σχολεία για την συνέχεια.
Αφού ολοκληρωθούν στο 4ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω  οι αρκούδες μας Μπουμπού και Μπαμπαλού, θα επισκεφθούν τα άλλα 2 Νηπιαγωγεία μεταφέροντας χαιρετισμούς και ό,τι άλλο θα θελήσουν τα παιδιά να στείλουν στους Etwinning συνεργάτες τους. (πχ. Ένα χαρτί με κάποιες ευχές….)

Τα παιδιά μπορούν να εργασθούν σε ομάδες των 3 -5. Στη δραστηριότητα αυτή μπορούν να προσκληθούν να συμμετάσχουν μητέρες ή γιαγιάδες των παιδιών, οι οποίες θα αναλάβουν να συνεργαστούν υποστηρίζοντας η κάθε μία (μητέρα ή γιαγιά) μία ομάδα.

Στόχοι

Με τη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία:
  • να ασκήσουν την λεπτή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό τους συντονισμό χρησιμοποιώντας τη βελόνα και κλωστή για να ράψουν
  • να συνεργαστούν μεταξύ τους στο ίδιο σχολείο και από απόσταση με τα συνεργαζόμενα σχολεία, για την παραγωγή ενός κοινού έργου
  • να αυξήσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους
  • να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να χαρούν αντιλαμβανόμενα ότι μπορούν να δημιουργήσουν κούκλες χειριζόμενα νέα υλικά και εργαλεία (υφάσματα, κλωστές βελόνες)
Υλικά
  1. Υφάσματα άσπρο και καφέ
  2. Κλωστές άσπρη και καφέ
  3. Βελόνες κεντήματος κατά προτίμηση
  4. Χαρτί για το πατρόν
  5. Μολύβι ειδικό για το σχεδιασμό σε ύφασμα
  6. Ψαλίδι
  7. Βαμβάκι για το γέμισμα

Διαδικασία (στο 1ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου)
Τα παιδιά συγκεντρώνονται στην τάξη τους και οι μητέρες έχουν μια σύντομη ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.
  1. Ολομέλεια: εισαγωγή στη δραστηριότητα, διευκρινίσεις
  2. Χωρισμός ομάδων
  3. Σχεδιασμός πατρόν
  4. Καρφίτσωμα σε ύφασμα, σχεδιασμός,  κόψιμο
  5. Ράψιμο: Κάθε παιδί, θα βάλει από 1-2 βελονιές στο σώμα ή το κεφάλι με τη βοήθεια των μητέρων και όποιες μητέρες θέλουν θα τελειώσουν το ράψιμο
  6. Γέμισμα με βαμβάκι και ένωση (ράψιμο από τις μητέρες) του κεφαλιού με το σώμα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε να δούμε το σχόλιό σας!